لوله استیل صنایع شیری و غذایی از جنس فولاد ضد زنگ میباشد که به دلیل خواص ویژه به طور خاص در صنایع غذایی، محصولات شیرو لبنی و صنایع مرتبط مورد استفاده قرار می گیرد. برخی از این خواص لوله استیل صنایع شیری و غذایی شامل مقاومت به خوردگی، سطوح بهداشتی بالا و قابلیت تمیز شدن میباشد. همچنین لوله استیل صنایع شیری و غذایی با استاندارد ASTM A270 میباشد و در خطوط لوله، کارخانجات شیر، لبنیات و مواد غذایی مورد استفاده قرار می گیرند.
لوله استیل صنایع شیری و غذایی به دلیل مقاومت بالا در برابر خورندگی و دما و همینطور عمر طولانی، مناسب ترین گزینه برای استفاده در خطوط صنایع شیری و مواد غذایی می باشد. برای اطلاع از مشخصات دقیق لوله های صنایع غذایی، می توانید ویدیو بارگذاری شده در بخش توضیحات تکمیلی را مشاهده نمایید.
ویژگیهای لوله استیل صنایع شیری و غذایی
- مقاومت در برابر خوردگی و زنگزدگی: محصولات لبنی به دلیل احتمال تولید اسید های آلی که ممکن است باعث خوردگی لوله های استنلس استیل شود باید در برابر خوردگی و زنگ زدگی مقاوم باشند. لوله استیل صنایع شیری و غذایی به ویژه گرید 304 وL 316، به دلیل مقاومت بالا در برابر خوردگی، زنگزدگی و اکسیداسیون بهطور گسترده در صنایع شیری استفاده میشوند.
- سطح داخلی صاف و صیقلی: از مهم ترین ویژگی لوله استیل صنایع شیری و غذایی، سطوح صاف و صیقلی که موجب تمیزکاری ساده و به حداقل رساندن تجمع باکتری ها و ذرات غذایی است.
- زیستسازگاری و ایمنی مواد غذایی: از لوله استیل صنایع شیری و غذایی به دلیل داشتن استاندارد های بهداشتی و مقررات ایمنی مواد غذایی و بی اثری شیمیایی با محصولات غذایی در تولید و فراوری مواد غذایی استفاده می شود.
- مقاومت به دماهای بالا و پایین: لوله استیل صنایع شیری و غذایی در برابر تغییرات دما (چه در زمان فراوری و دماهای بالا، چه در زمان نگهداری و دماهای پایین) مقاومت بالایی دارند از این رو مناسب فرآیند های صنایع لبنی هستند.
- مواد ساخت (استنلس استیل با کیفیت بالا): رایج ترین نوع استنلس استیل برای لوله استیل صنایع شیری و غذایی نوع 304 و 316، به دلیل مقاومت در برابر زنگ زدگی و خوردگی است.
- قابلیت تمیز شدن و استریل شدن: لوله استیل صنایع شیری و غذایی باید قابلیت، تمیز و استریل شدن آسان، بدون جداسازی و شرایط قرار گرفتن تحت فرایند های CIP (Cleaning-In-Place) را داشته باشد.
کاربردهای لوله استیل صنایع شیری و غذایی
- انتقال و فرآوری محصولات لبنی: مانند شیر، ماست، پنیر و کره.
- سیستمهای پاستوریزاسیون: لوله استیل صنایع شیری و غذایی به دلیل توانایی تحمل دماهای بالا، برای انتقال محصولات لبنی در فرآیندهای پاستوریزاسیون استفاده میشوند.
- تجهیزات CIP (تمیزکاری در محل): لوله استیل صنایع شیری و غذایی با داشتن سطوح صاف برای تمیز کردن و ضدعفونی کردن خطوط بسیار مناسب هستند. سیستم های CIP به تمیز و ضدعفونی کردن خطوط تولید بدون نیاز به جداسازی کمک می کنند.
- مخازن و تانکهای ذخیرهسازی: لوله استیل صنایع شیری و غذایی در مخازن استنلس استیل برای ذخیرهسازی و حمل محصولات شیری مورد استفاده قرار میگیرند.
دلایل پولیش داخلی لوله استیل صنایع شیری و غذایی
- جلوگیری از تجمع باکتریها و آلودگی: سطح صیقلی و پولیش شده لوله استیل صنایع شیری و غذایی باعث گیرنکردن ذرات غذا، شیر یا چربی و رشد نکردن میکروب روی دیواره لوله شده و هرچه سطح صیقلی تر باشد خطر رشد میکروب و آلودگی محصول کاهش مییابد.
- تسهیل فرآیند تمیزکاری (CIP): سیستم های لوله کشی صنایع غذایی و لبنی باید جهت جلوگیری از آلودگی به راحتی تمیز شوند و لوله های پولیش شده این امر را امکان پذیر میکنند. روش سیستم های تمیزکاری در محل(CIP) که بدون باز کردن لوله ها صورت میگیرد بسیار حیاتی است.
- افزایش سرعت جریان: سطح صاف و صیقلی، اصطکاک بین لوله و مایعات را کم کرده که همین امر باعث افزایش سرعت جریان مایعات و همچنین جلوگیری از تجمع ذرات معلق در لوله ها میشود.
- جلوگیری از خوردگی: پولیش سطح داخلی لوله استیل صنایع شیری و غذایی به افزایش مقاومت در برابر خوردگی کمک میکند. سطح صاف تر، کمتر مستعد تخریب ناشی از مواد شیمیایی موجود در شیر و فرآیند های تمیزکاری است. این ویژگی باعث افزایش طول عمر لوله و کاهش هزینه های نگهداری میشود.
- حفظ کیفیت محصول: کیفیت محصولات در صنایع حساس مثل لبنیات به شدت تحت تأثیر تماس با تجهیزات است. از این رو لوله های صیقلی و پولیش شده از واکنش شیمیایی ناخواسته بین محصول و تغییر طعم، بو و کیفیت محصولات جلوگیری میکند.
بررسی کیفیت سطح پولیش داخل لوله استیل صنایع شیری و غذایی
- کیفیت سطح پولیش داخلی (RA)
کیفیت سطح داخلی لوله استیل صنایع شیری و غذایی بسیار مهم است و بر اساس شاخص RA یا میانگین زبری سطح سنجیده میشود که برای صنعت شیر و لبنی باید کمتر از 0.8 میکرون باشد.
- مکانیکال پولیش (MP) و الکتروپولیش (EP)
پولیش مکانیکی (MP): در این روش، لوله استیل صنایع شیری و غذایی به صورت مکانیکی تا حدی صاف و صیقلی میشوند که Ra زیر 0.8 میکرون به دست آید.
الکتروپولیش (EP): این فرایند با جریان الکتریکی سطح لوله ها را به صورت دقیق صاف کرده و زبری سطح یا رافنس را به کمتر از 0.4 میکرون میرساند که از چسبیدن هر گونه باکتری یا ذرات جلوگیری کرده و برای صنایعی مانند صنعت دارو مورد استفاده قرار میگیرد.
استانداردهای کلیدی لوله استیل صنایع شیری و غذایی
- استاندارد ASTM A270: از مهم ترین لوله استیل صنایع شیری و غذایی ASTM A270 است. طبق استاندارد ASTM A270 سطح داخلی لوله استیل صنایع شیری و غذایی باید صیقلی و فاقد زبری باشد تا مانع تجمع باکتری ها شود.
- استاندارد 3A: هدف این استاندارد، اطمینان از بهداشت، تمیزکاری آسان، و مقاومت در برابر آلودگیهای میکروبی است و تمرکز خاصی بر بهداشت و ایمنی در طراحی تجهیزات فراوری شیر و محصولات لبنی دارد همچنین اطمینان حاصل می کند لولهها و تجهیزات استنلس استیل به راحتی تمیز و ضدعفونی میشوند و خطر تجمع مواد غذایی و رشد باکتریها را به حداقل میرسانند.
- استاندارد ASME BPE (BioProcessing Equipment): شامل الزامات مربوط به سطح صیقلی، مواد و جوشکاری لوله ها جهت تصمین جلوگیری از آلودگی محصولات است.
- استاندارد DIN 11850: یک استاندارد آلمانی پرکاربرد در صنعت غذا و لبنیات است که مشخصات مربوط به ابعاد، روش های تولید، تحمل فشار و ویژگی مکانیکی لوله ها و مشخصات فنی آنها را مشخص میکند.
- استاندارد ISO 2037: این استاندارد مربوط به لولههای استنلس استیل صنایع غذایی، لبنیات و نوشیدنیها است که به کیفیت سطح داخلی و خارجی لولهها، دقت ابعادی، و ویژگیهای مکانیکی، تلرانسها و الزامات فنی لولهها اشاره دارد.
- استاندارد FDA: لوله استنلس استیل صنایع غذایی، شیر و لبنی باید با موارد مورد تایید FDA که مربوط به تماس مواد با محصولات غذایی است سازگار باشند تا از آلودگی و تاثیر منفی بر کیفیت محصولات جلوگیری شود.
- استاندارد EN 10357: استاندارد اروپایی شامل الزامات مواد، ابعاد و تست های کیفی برای لوله های استیل ضدزنگ که در صنایع دارویی، غذایی و شیمیایی استفاده میشوند.
- استاندارSMS(Swedish Manufacturing Standard): این استاندارد از مهم ترین های استاندارد های صنعت غذایی و لبنی است و تمرکز خاصی بر ویژگی های بهداشتی، کیفیت سطح و دقت در اتصالات لوله ها دارد.
ویژگیهای استاندارد SMS برای لوله استیل صنایع شیری و غذایی
- جنس و گرید استنلس استیل: لوله استیل صنایع شیری و غذایی با استاندارد SMS تولید شده از گرید های 304 و 316L، مقاومت بالایی در برابر خوردگی و زنگ زدگی دارند.
- طراحی بهداشتی: لوله استیل صنایع شیری و غذایی جهت جلوگیری از تجمع باکتری و آلودگی دارای سطح داخلی صیقلی هستند.
- دقت در اتصالات: اطمینان از عدم وجود فضای اضافه هنگام نصب لوله ها برای تجمع مواد از ویژگی های بارز استاندارد SMS است.
- تحمل فشار و دما: لوله استیل صنایع شیری و غذایی با استاندارد SMS بسته به قطر و ضخامت، میتوانند فشارهای مختلفی را تحمل کنند.
- کاربرد در صنایع غذایی و لبنی: این لوله ها با سطح داخلی صیقلی از تجمع آلودگی و باکتری جلوگیری و حفظ کیفیت محصولات را تضمین میکنند و به طور گسترده در صنایع لبنی جهت انتقال شیر، کره، پنیر، ماست و…. استفاده میشوند.
قطر خارجی لوله استیل صنایع شیری و غذایی با استاندارد SMS
- 1/2 اینچ (12.7 میلیمتر)
- 3/4 اینچ (19.05 میلیمتر)
- 1 اینچ (25.4 میلیمتر)
- 1.5 اینچ (38.1 میلیمتر)
- 2 اینچ (50.8 میلیمتر)
- 2.5 اینچ (63.5 میلیمتر)
- 3 اینچ (76.2 میلیمتر)
- 4 اینچ (101.6 میلیمتر)
ضخامت جداره لوله لوله استیل صنایع شیری و غذایی با استاندارد SMS
- 1.2 میلیمتر (برای قطرهای کوچکتر)
- 1.5 میلیمتر
- 2.0 میلیمتر
- 2.5 میلیمتر (برای قطرهای بزرگتر)
تحمل فشار لوله استیل صنایع شیری و غذایی با استاندارد SMS
- لوله استیل صنایع شیری و غذایی با قطر کوچکتر (1.5 اینچ)، می توانند تا 10 بار (bar) فشار را تحمل کنند .
- لوله استیل صنایع شیری و غذایی با قطر بزرگتر (تا 4 اینچ)، می توانند در حدود 10 تا 16 بار فشار را تحمل کنند .
تحمل حرارت لوله استیل صنایع شیری و غذایی با استاندارد SMS
- استنلس استیل 304: استنلس استیل گرید 304تا دمای 400-500 درجه سانتیگراد را بدون تغییردر خواص مکانیکی و ساختاری تحمل میکند.
- استنلس استیل 316L: استنلس استیلL 316 دماهای بالاتر، تا 500-600 درجه سانتیگراد را تحمل می کند. این گرید به دلیل داشتن مولیبدن در ترکیب خود، مقاومت بیشتری در برابر خوردگی در دماهای بالاتر دارد.
ویژگیهای استاندارد ASTM A270 در لوله استیل صنایع شیری و غذایی
- ترکیب شیمیایی استنلس استیل: استاندارد ASTM A270 ترکیب شیمیایی لوله ها را مشخص میکند. بیشتر لوله های تحت این استاندارد از فولاد های ضدزنگ سری 300، خصوصاً 304، 316 و 316L ساخته میشوند.
- پولیش داخلی و خارجی: از الزامات مهم ASTM A270 سطوح صاف و براق است و برای جلوگیری از تجمع مواد غذایی و باکتری های بسیار اهمیت دارد.
- مقاومت به خوردگی: لوله های تولید شده تحت استانداردASTM A270 باید در برابر خوردگی مقاوم باشند تا در شرایط سخت شیمیایی به ویژه فرآیند های شستشوی خودکار (CIP) دوام بالایی داشته باشند
- آزمونهای کیفیت: ASTM A270 شامل الزاماتی از جمله تست های تحت فشار مکانیکی و شیمیایی مانند تست خوردگی و آزمون های هیدرواستاتیکی جهت اطمینان از عملکرد لوله هاست؛ همچنین آزمون های غیر مخرب مانند تست جریان گردابی نیز ممکن است برای اطمینان از عدم وجود ترک و عیوب در لوله ها انجام گیرد.
- کاربرد در محیطهای بهداشتی: استاندارد ASTM A270 برای استفاده در محیط های بهداشتی و محل تماس مستقیم با محصولات غذایی، دارویی و لبنیات طراحی شده است. لوله ها باید فاقدد ترک یا آلودگی سطحی باشند.
کاربردهای لوله استیل صنایع شیری و غذایی با استاندارد ASTM A270
- صنایع لبنی و غذایی: برای انتقال محصولات لبنی مانند شیر، پنیر و ماست استفاده می شود.
- صنایع دارویی: برای انتقال مواد دارویی که نیاز به سطوح بهداشتی دارند مورد استفاده قرار می گیرند.
- صنایع شیمیایی: در مواردی که از مواد شیمیایی خورنده استفاده میشود، و نیاز به لوله های مقاوم دارند، از لوله استنلس استیل صنایع غذایی، شیر و لبنی با این استاندارد استفاده میشود.
دلایل استفاده از لوله بدون درز یا درز گم
- حفظ بهداشت و جلوگیری از آلودگی: لوله های بدون درز بر خلاف سیستم های درزدار که اگر به خوبی صیقل نشوند محل تجمع آلودگی هستند فاقد خطوط جوش و نقاط ضعف هستند پس آلودگی در آن جمع نمیشود و بهداشتی هستند.
- مقاومت مکانیکی بیشتر: لولههای بدون درز به دلیل نبود خطوط جوش، از استحکام مکانیکی بیشتری برخوردار هستند. این امر باعث میشود که این لولهها تحت فشارهای بالاتر بدون احتمال شکست یا ترک خوردگی عمل کنند.
- جلوگیری از تجمع رسوبات: در لوله هایی که درز مشخص و سطح ناصاف دارند احتمال تجمع رسوبات مثل چربی شیر بیشتر است که باعث کاهش کیفیت محصول و افزایش خطرات بهداشتی میشود که راه حل استفاده از لوله های بدون درز یا صیقلی کردن درزهاست.
- کاهش اصطکاک و حفظ جریان یکنواخت: لوله های پولیش شده دارای سطح صاف هستند که اصطکاک بین دیواره لوله و مواد را کاهش میدهد که این امر به بهبود جریاد مواد، جلوگیری از توقف و کاهش سرعت جریان در لوله ها کمک میکند.
- جلوگیری از خوردگی و افزایش طول عمر تجهیزات: شیر حاوی اسیدهای چرب و موادی است که موجب خوردگی تجهیزات میشوند در حالی که استنلس استیل مقاومت بسیار خوبی در برابر خوردگی، زنگ زدگی و تخریب لوله ها دارد.
2 پاسخ
پمپ های سانترفیوژ از چه برندی است؟
پمپ های سانتر فیوژ هایژنیک پروانه باز تمام استیل دارای برند ASSP می باشد.