تعداد دستهبندیهای ورق استیل آنقدر زیاد است که میتوان گفت تنها با اضافه و کم کردن یکی از ترکیبات در حین ساخت، استیل جدیدی تولید میشود. به عنوان مثال استنلس استیل 304 درواقع یک نمونه اصلاحی از استیل 302 است که با اعمال تغییراتی در ترکیبات اولیه بوجود آمده است. خود استیل 304 نیز باز با اعمال تغییراتی در ترکیبات به دو دسته دیگر یعنی 304L و 304H تبدیل شده است. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که دنیای آلیاژها آنقدر گسترده و متنوع است که با یک تغییر به ظاهر کوچک در یک عنصر، میتوان چندین نوع استیل را تولید و روانه بازار مصرف کرد.
استنلس استیل 304 چیست؟
استنلس استیل 304 یکی از رایجترین نوع استیل ضد زنگ یا فولاد زنگ نزن است. این نوع از استیل، با اعمال اصلاحاتی روی آلیاژ 302 تولید شده است، این اصلاحات شامل افزودن کروم و کاهش درصد کربن است. استنلس استیل 304 در دو نوع 304H و 304L تولید میشود که L در آن به مفهوم کم کربن و H به مفهوم کربن بالاست. محصولات استنلس استیل 304 در برابر خوردگی و زنگزدگی مقاومت بسیار بالایی دارند و به همین دلیل مهمترین کاربرد آنها در لولههای مهندسی است. استنلس استیل در واقع آلیاژی دیگر از آهن است که با نام استیل ضدزنگ نیز شناخته میشود. استنلس استیل 304 بیشتر در ابزار پخت و پز، تهیه سینک ظرفشویی، تجهیزات سلف سرویس ، لوازم بیمارستانی و حتی تولید کارد و چنگال به ویژه صنایع شیر و لبنی و مواد غذایی استفاده میشود.
استیل ضد زنگ 304، یکی از پرمصرفترین نوع استیل در سری 300 است که در دسته استیلهای آستینی قرار گرفته و خاصیت مغناطیسی ندارد (در اصطلاح نگیر می باشد. بدین صورت که با نزدیک کردن آهن ربا به فولاد زنگ نزن هیچگونه عکس العمل و لمس کردن سطح فلز ایجاد نمیگردد.) در استیل 304 از 18% کروم و 8% نیکل استفاده شده است که همین امر مقاومتی بسیار عالی به این استیل در برای خوردگی داده و انعطافپذیری و جوش پذیری آن را افزایش داده است.
مشخصات استنلس استیل 304 و 304L
همانطور که اشاره کردیم، عمدهترین ترکیبات استنلس استیل 304، کروم و نیکل هستند. اما این محصول از ترکیبات دیگری نیز تشکیل شده است که میتوانید نوع و درصد آنها را در جدول مشخصات استنلس استیل 304 ببینید.
خواص استنلس استیل 304
در ادامه به برخی از اصلیترین خواص و ویژگیهای استنلس استیل 304 میپردازیم.
- جوشپذیری استیل 304
این نوع از استیل به دلیل ساختار آستینی، جوشپذیری مناسبی با دو روش جوش ذوبی و مقاومتی دارد. بنابراین برای جوشکاری تجهیزات ساخته شده از استنلس استیل 304 مشکلی نخواهید داشت. در برخی مواد در مورد بخشهای سنگین جوش داده این نوع استیل، ممکن است برای بالا بردن مقاومت به خوردگی، پس از انجام جوشکاری به یکی از دو روش ذوبی و مقاومتی، نیاز به جوشکاری حرارتی آنیلد نیز باشد.
- شکلپذیری استیل 304
این نوع از استیل، قابلیت شکلپذیری خیلی خوبی داشته و از طرفی به دلیل استحکام تسلیم پایین و امکان ازدیاد یا افزایش طول زیاد، قابلیت و امکان شکلپذیری در بسیاری از اشکال پیچیده را دارد.
- مقاومت در برابر خوردگی
تمامی آلیاژهای گروه 304، مقاومتی بسیار عالی در مقابل خوردگی داشته و به همین دلیل در طیف گستردهای از شرایط جوی قابل استفاده هستند.
- عملیات حرارتی
استنلس استیلهای 304 را نمیتوان با عملیات حرارتی، سخت کرد. آنیل، یعنی گرم کردن تا 1010 الی 1121 درجه سانتیگراد و سپس به سرعت سرد کردن، بهترین روش برای عملیات حرارتی این نوع استیل است.
کاربرد استیل 304
استنلس استیل 304 به عنوان یکی از پرمصرفترین گریدهای گروه 300، کاربردهای فراوانی در صنایع مختلف دارد که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ساخت تجهیزات مورد استفاده در صنایع غذایی خصوصاً حوزه لبنیات و شیر
- ساخت فنرها، پیچها و تجهیزات مشابه
- ساخت پنلهای مورد استفاده در معماری ساختمان مانند نرده و حفاظ
- ساخت صندلی و تجهیزات مشابه
- ساخت لوازم آشپزخانه مانند سینک ظرفشویی و تجهیزات پخت و پز
- ساخت ادوات ذخیره و انتقال برخی از مواد شیمیایی
- ساخت لوازم و تجهیرات بیمارستانی
- ساخت تجهیزات فیلتراسیون آب
- ساخت تجهیزات آشپزخانههای صنعتی
- ساخت تجهیزات صنایع پتروشیمی
- ساخت تجهیزات در پالایشگاههای نفت
- ساخت لولههای استنلس استیل انتقال مایعات
اشکال مختلف استنلس استیل 304
همانطور که در بخش کاربردها اشاره کردیم، استیل 304 به دلیل خواص خوبی که دارد در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد. از عمدهترین و اصلیترین اشکال این استیل میتوان به ورق استنلس استیل 304 و همینطور لوله استنلس استیل 304 اشاره کرد.
ورق استنلس استیل 304
ورق استیل 304 یکی از رایجترین انواع ورق استیل ضد زنگ است که با نام ورق استیل 18.8 نیز شناخته میشود. همانطور که در بخش مشخصات فنی اشاره کردیم، عدد 18 مربوط به کروم و عدد 8 نیز مربوط به نیکل است. قیمت ورق استنلس استیل 304 بیشتر به نوع فرآیند و ضخامت ورق و سطح سیقلی آن برمیگردد. انواع ورق استنلس استیل 304 که در حال حاضر تولید میشود، شامل موارد زیر است:
- ورق استیل 304 نگیر مات نورد سرد(1)
- ورق استیل 304 نگیر مات نورد گرم(2B)
- ورق استیل 304 نگیر براق BA))
- ورق استیل 304 نگیر خشدار یا روکشدار2D))
- لوله استنلس استیل 304
تقریباً در تمامی پروژههایی که در آن مواد شیمیایی و صنایع شیر و لبنی و مواد غذایی و همینطور حرارت بالا وجود دارد، از لولههای استنلس استیل 304 استفاده میشود. بدون اغراق میتوان گفت که لوله استیل 304 یکی از پرکاربردترین انواع لوله استیل در صنایع مختلف است.
این لولهها مقاومت حرارتی بسیار خوبی دارند اما بهتر است از آنها تا دمای 426.66 درجه سانتیگراد یا 800 درجه فارنهایت استفاده شود. چرا که در دماهای بالاتر از این مقدار، کاربید موجود در استیل 304 رسوب کرده و باعث بروز مشکلاتی در قطعه خواهد شد. محدوده آنیل لولههای استنلس استیل 304 بین 1010 تا 1121 درجه سانتیگراد است.
- لوله استیل 304 بدون درز
- لوله استیل 304 درزدار
جمع بندی
در این مقاله با استنلس استیل 304، مشخصات، ویژگیها و البته کاربرهای فراوان آن آشنا شدید. جالب است بدانید که این گرید از انواع استیل، نیمی از فروش استیلهای جهان را به خود اختصاص داده است. علت این امر خواص عالی و کاربردهای فراوان استیل 304 است.
2 پاسخ
خیلی مفید بود ممنونم
ممنون از حسن پیام شما مخاطب محترم.