در کارخانهها و کارگاههای تولیدی و صنعتی، انتخاب بهترین مواد اولیه بسیار مهم است، چرا که هر کدام از اجزاء نقش مهمی در ماندگاری و کیفیت محصول نهایی دارند. برای داشتن انتخاب صحیح و بهینه، نیاز به مرجع و منبعی است که بتواند مشخصات و ویژگیهای محصولات مختلف را به شکل طبقه بندی شده و استاندارد عرضه کند و همه مصرف کنندگان از آن پیروی کنند.
استاندارد ASTM منبع مهمی برای خصوصیات مواد مختلف مانند فلزات، پلاستیکها و سایر مواد کاربردی در صنعت است که بیشتر از صد سال است در سراسر جهان مورد استفاده قرار میگیرد. این استاندارد کمک میکند بتوانید محصولات مختلف را با هم مقایسه کرده و با توجه به ویژگیهای آنها بهترین گزینه را انتخاب کنید. این استاندارد را میتوان اصلیترین و موثقترین منبع برای مواد صنعتی دانست. در ادامه بیشتر با این استاندارد و موارد کاربرد آن آشنا خواهید شد.
تاریخچه استاندارد ASTM
در اواخر قرن نوزدهم، گروهی از دانشمندان و مهندسان آمریکایی مامور شدند که با رفع مشکل شکستن مکرر خطوط ریلی، به رشد سریعتر صنعت راه آهن کمک کنند. در سال 1898 سرپرست این گروه، بنجامین دادلی، با کمک سایر اعضای تیم تصمیم گرفت استانداردهایی برای فولادهای به کار رفته در صنعت ریلی تدوین کند تا مشکل شکستن خطوط حل شود. انجمن ASTM پس از این اتفاق بنیان گذاشته شد و در حال حاضر بیشتر از 30 هزار عضو فعال و دفاتری در 120 کشور جهان دارد. استانداردهای ASTM دیگر منحصر به صنایع ریلی نیستند و در تمامی صنایع کاربرد دارند.
ASTMدقیقا چه کاری انجام می دهد؟
همان گونه که هنگام انتخاب مواد غذایی توجه به استانداردها، شرایط و ویژگیهای آنها اهمیت زیادی دارد؛ در مورد انتخاب انواع مواد اولیه صنعتی و تولیدی هم باید به ویژگیهای آنها توجه کرد. استاندارد ASTM مجموعه اسنادی است که توسط انجمن آمریکایی ASTM (مخفف آزمایش و مواد) تهیه میشود. این استانداردها، شرایطی از جمله تحمل مواد در برابر تنش و کرنش، تنش دمایی، نقطه شکست، خزش و شکست و… را بیان میکنند.
استاندارد ASTM چه کاربردی دارد؟
هنگام انتخاب استنلس استیل صنایع عام یا سایر مواد اولیه در کارخانهها، محاسبات کاملی صورت میگیرد. ابتدا مهندسان طراح، به شکل دستی یا با کمک نرم افزار، طرحی از سازه یا محصول موردنظر و نهایی را آماده کرده و سپس شرایط حاکم بر آن را تعیین میکنند. این شرایط شامل عوامل فیزیکی مانند دما، برهم کنش نیروهای وارد شده به اجزاء سازه، ابعاد و همچنین عوامل شیمیایی مانند خاصیت مولکولی این مواد است. سپس با توجه به این نکات، شرایط بحرانی که منجر به خستگی یا شکست این مواد خواهد شد را در نظر میگیرند. حال با کمک اعداد و استانداردهای ASTM میتوان مواد اولیه را به گونهای انتخاب کرد که در شرایط بحرانی هم fail نشوند.
انواع استاندارد های ASTM
برای هر کدام از استانداردهای ASTM، 6 نکته و موضوع رعایت میشود که این شرایط در ابتدای هر استاندارد هم توضیح داده میشود:
- روش آزمون
- استانداردهای تمرینی
- مشخصات
- رده بندی
- راهنما
- اصطلاحات تخصصی
این استانداردها برای مواد مختلفی تهیه شدهاند و معمولا در دفاتر راهنما و بروشورها هم قابل مشاهده هستند تا بتوانید مطابق با نیازهای خود، بهترین گزینه را انتخاب کنید. از جمله استانداردهای ASTM میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استاندارد ساخت و تولید: این استانداردها برای موادی از جمله چسبهای صنعتی، موارد مربوط به ساختمان، سیمان، سنگ تراشی، سقف بنا و چوب تهیه شدهاند.
- استاندارد فولادی: فولادها انواع مختلفی از جمله ضد زنگ، کربنی، فولاد سازه و… دارند. همچنین این فولادها موارد کاربردی مختلفی در کارهای مکانیکی، صنعتی، تولیدی، دارویی و.. دارند و به همین دلیل استاندارد استنلس استیل صنایع نفت و پتروشیمی با سایر استیلها مانند استنلس استیل صنایع شیر، مواد غذایی و لبنی متفاوت خواهد بود.
- استاندارد فلزی: انواع فلزات مانند مس، چدن و آلومینیوم دارای استانداردهای مربوط به فرسودگی، خوردگی و ساییدگی هستند که در اسناد ASTM بیان شدهاند.
- استاندارد پلاستیک: پلاستیکها انواع مختلفی دارند که هر کدام از آنها کاربردهای گوناگونی دارد. استانداردهای بیان شده برای مواد پلاستیکی، مربوط به مواد سلولی، دوام، خواص مکانیکی و… است.
- استاندارد رنگ: رنگها شامل مدلهای لعابی، لاک الکل، آبکاری برقی، رنگدانهها و حلالها و… هستند که ویژگیها و خواص فیزیکی آنها در استاندارد، بررسی میشود.
مشخصات و استانداردهای انواع استنلس استیل
انواع استنلس استیل، از ترکیب فولاد و کربن ساخته شدهاند و در بسیاری از صنایع کاربرد دارند. از جمله این صنایع میتوان به کارخانهها و کارگاههای تولید دارو یا مواد غذایی اشاره کرد. معمولا جنس لوله یا اتصالات به کار رفته در این کارخانهها از استیل است؛ چرا که این ماده در برابر خوردگی مقاومت بالایی دارد و همچنین از ورود آلودگی و مواد شیمیایی مضر به داخل مواد غذایی یا دارویی جلوگیری میکند.
از جمله قطعات استنلس استیل صنایع شیر، مواد غذایی و لبنی میتوان به مهر ماسوره، زانویی، درپوش، تبدیل، سه راهی و شیر پروانهای اشاره کرد. این اتصالات برای انشعاب جریان، جلوگیری از ورود جریان، تغییر مسیر سیال و… استفاده میشود.
همچنین از جمله قطعات استنلس استیل صنایع دارویی که در کارخانهها استفاده میشوند هم میتوان به فرول کورکن کلمپ اشاره کرد. این قطعه کمک میکند که جریان سیال متوقف شود و به صورت کلمپی به سایر قطعات متصل میشود. زانویی 90 درجه دارویی، سه راهی ناف بلند فرول دار و سرشلنگی فرول دار استیل از جمله دیگر محصولاتی هستند که در کارخانههای صنایع دارویی به کار میروند.
در صورتی که برای اتصالات استیل، شیرآلات، تجهیزات استیل، لوله استیل و ورق استیل نیاز به تهیه محصولات استنلس استیل با استانداردهای مختلف دارید؛ میتوانید به شرکت تولیدی استیل پاسارگاد مراجعه کنید. این واحد تولیدی در سال 1371 آغاز به کار کرد و در طول این سالها با استفاده از تکنولوژی و فناوری روز، موفق شده است لوله و اتصالات استنلس استیل مورد نیاز در صنایع مختلف دارویی، نفت و پتروشیمی، مواد غذایی و صنایع شیر را تولید و به بازار عرضه کند. استیل پاسارگاد در این سالها موفق شده است با بسیاری از کارخانجات بزرگ کشور همکاری کرده و محصولات مورد نیاز آنها را با بهترین استاندارد و بالاترین کیفیت در اختیارشان قرار دهد.